Opinie Ray F. Iunius, Winsedswiss Education Group (WEG): Investiţiile în imobiliarul hotelier – când dezavantajele se pot transforma în oportunităţi
Aşa cum vedem în fiecare zi, omenirea se află într-o situaţie extrem de complexă şi periculoasă. Unii spun chiar că situaţia de azi, în lume, se aseamănă din ce în ce mai mult cu cea din 1920. România de circa zece ani este pe o pantă ascendentă şi continuă să se dezvolte, în ciuda dificultăţilor economice mondiale. Să sperăm că de această dată nu vom avea.. ghinionul ca această ascensiune să fie brusc întreruptă de o altă criză mondială, pentru a avea încă timpul necesar să ne aliniem şi noi unui nivel de trai cât mai decent.
În acest context dificil, asistăm, totuşi, la o dezvoltare importantă a investiţiilor în sectorul hotelier. Cei din generaţia mea sperau de mai bine de 30 de ani că turismul va fi industria care va creşte cel mai mult. Turismul însă „creşte odată cu ţara”. Nu poţi avea o dezvoltare sustenabilă a turismului fără o dezvoltare a infrastructurii, cât şi a mediului socio-economic. Investiţiile în industria hotelieră sunt direct legate de dezvoltarea turismului. Îmbunătăţirea infrastructurii de turism este esenţială pentru creşterea nivelului de competitivitate a industriei turistice româneşti pe harta turistică internaţională, iar un portofoliu diversificat de proiecte de investiţii va spori şansa României de a performa în cadrul unui sector atât de competitiv la nivel mondial.
Dezvoltarea infrastructurii de turism şi promovarea patrimoniului au făcut ca aproximativ 2,8 milioane de turişti străini să sosească în structurile de primire turistică în anul 2018, 2,7 milioane în 2019, peste 454 mii în anul 2020 (an pandemic), 879 mii în anul 2021, 1,7 milioane în anul 2022 şi 2,1 milioane turişti străini în anul 2023 (cifre probabil incomplete, deoarece captarea totala a datelor pe ansamblul infrastructurilor turistice este încă deficitară).
În acelaşi timp, peste 10 milioane de turişti români au sosit în unităţile de primire turistică în anul 2018, 10,7 milioane în 2019, 5,9 milioane în anul 2020, 9,3 milioane în anul 2021, 10,9 milioane în anul 2022 şi 11,8 milioane turişti români în anul 2023.
Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului desfăşoară un program de susţinere financiară a autorităţilor administraţiei publice locale (la nivel de judeţ, municipiu, oraş, comună), în completarea resurselor proprii ale acestora, pentru finanţarea proiectelor de investiţii în infrastructura de turism. Înfiinţarea timidă şi cu întârziere a organizaţiilor de management al destinaţiilor (OMD) va da un nou impuls unei mai bune organizări a bazei, iar activitatea susţinută a federaţiei de profil FIHR reprezintă un nou atu al acestui parcurs însemnat.
Dezvoltarea infrastructurii de turism a atras creşterea investiţiilor publice şi private în domeniul turismului, prin dezvoltarea structurilor de primire turistică. Dacă ne uităm la începutul tardiv, dar binevenit al reabilitării unor infrastructuri şi a creării de noi facilităţi, precum telegondole şi pârtii de schi (precum la Borşa, Câmpulung Moldovenesc, Voineasa), cât şi prin începerea reabilitării unor structuri de bază în turismul balnear şi de sănătate (Borsec, Felix Oradea, Covasna, etc.), putem avea o viziune mai optimistă că ceva se întâmplă, în sfârşit. Această dezvoltare a infrastructurii contribuie în mare măsură la creşterea numărului turiştilor români şi străini. Pe judeţe, numărul de sosiri ale turiştilor a înregistrat valori mai mari în special în Constanţa, în Bucureşti şi Braşov. Au venit mai mulţi turişti din ţări precum Germania, Italia şi Israel. Sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră în primele opt luni, au fost de 9,396 milioane persoane, 3,005 milioane dintre aceştia provenind din ţările Uniunii Europene (cf. MEATA).
În ceea ce priveşte proiectele de investiţii în industria hotelieră, asistăm de câţiva ani la o creştere importantă a interesului grupurilor hoteliere mondiale în a prelua în management sau în franciză proprietăţi hoteliere din România. Grupul Accor şi-a mărit expansiunea cu peste zece noi proprietăţi în ultimii doi ani prin branduri precum Mercure, Ibis, Swissotel (la Bucureşti, Sibiu, Piteşti, Braşov, etc.), grupul Marriott cu branduri precum Courtyard şi Autograf (Cluj-Napoca, Sibiu, Arad, etc) IHG cu InterContinental şi Indigo (Bucureşti şi Satu Mare), grupul Wyndham care-şi continuă expansiunea în România, în special cu marca Ramada, Hilton cu mărcile Hilton şi Hampton (la Fântânele, Braşov, etc.) şi, intrarea pe piaţa românească a grupului american Hyatt la Braşov (Aro Palace). Acestea sunt numai câteva exemple non-exhaustive a interesului acest grupuri pentru România.
Ceea ce nu se ştie, în general, de către cei care nu sunt specialişti, este faptul că aceste grupuri nu investesc. Investitorii sunt în cele mai multe cazuri firme româneşti precum Transilvania Investment Alliance, Forty, One United, Monarc, Julius Meinl şi multe altele cu sprijinul important al creditorilor precum Banca Transilvania. Cu toate eforturile Institutului de Statistică cât şi al autorităţilor, nu putem avea încă o imagine clară asupra acestei dezvoltări susţinute, deoarece se cumulează dificil datele de la toţi operatorii de profil. Avem însă date din presa de specialitate şi din întâlnirile dintre hotelieri, investitori şi branduri la conferinţe importante precum a fost recentul Congres al Turismului Balnear şi de Wellness al României (https://desprespa.ro/) sau summitul internaţional INVEST care va urma pe 27 si 28 noiembrie la Crowne Plaza Bucureşti (https://inv-est.eu/).
Colaborarea cât mai strânsă dintre mediul privat, cel public şi asociaţiile profesionale, cât şi o mai bună informare a investitorilor asupra potenţialului pieţei hoteliere, sunt bazele continuării susţinute a dezvoltării infrastructurii turistice din România a cărei piaţă este încă departe de a-şi fi atins potenţialul maxim. Aceasta însă nu e o veste proastă. Din contră, reprezintă noi oportunităţi interesante pentru investitorii imobiliari care îşi pot diversifica astfel strategia de investitii.
Dr Ray F. IUNIUS este CEO al grupului educaţional Winsedswiss Education Group, specializat în pregătirea viitorilor angajaţi din industria ospitalităţii.